Parfait

Kryddat med livsglädje

Is – den osynliga faran

Hur farligt det kan vara när det är halkigt ute

Det är en kall och mörk vinterdag. Du har klätt dig varmt och beger dig ut för att gå till jobbet, skolan eller affären. Du tror att du är beredd på vad som väntar dig, men du har fel. Det finns en osynlig fiende som lurar på vägen: isen.

Isen är en av de största orsakerna till olyckor och skador under vintern. Enligt Statistiska centralbyrån, skadades över 30 000 personer i Sverige på grund av halka under 2019. Det är mer än dubbelt så många som skadades i trafiken samma år. Halkolyckor kan leda till allvarliga konsekvenser, som frakturer, hjärnskador, ryggskador eller till och med dödsfall.

Så hur kan du undvika att halka och skada dig när det är halt ute? Här är några tips som kan hjälpa dig:

  • Använd rätt skor. Välj skor med bra grepp och mönstrad sula. Undvik skor med höga klackar, släta sulor eller öppna tår. Du kan också använda broddar eller halkskydd som du fäster på dina skor för extra stabilitet.
  • Gå försiktigt. Ta korta och stadiga steg. Luta dig lite framåt och håll tyngdpunkten låg. Använd armarna för att balansera dig. Undvik att springa, hoppa eller göra plötsliga rörelser. Var extra uppmärksam när du går över gator, trottoarer, trappor eller broar.
  • Var uppmärksam på underlaget. Titta var du sätter fötterna. Undvik att gå på blanka eller mörka fläckar som kan vara is. Försök att gå på sandade eller saltade ytor om det finns. Var också medveten om att temperaturen kan variera under dagen och att is kan bildas när det blir kallare.
  • Anmäl hala platser. Om du ser en plats som är särskilt hal, till exempel en trottoar, en parkering eller en gångväg, kan du anmäla det till den ansvariga fastighetsägaren, kommunen eller Trafikverket. På så sätt kan de åtgärda problemet och förhindra fler olyckor.

Att halka på isen är inte bara jobbigt, utan också farligt. Det kan förstöra din dag, din vecka eller till och med ditt liv. Därför är det viktigt att vara försiktig och förberedd när du går ut på vintern. Kom ihåg att säkerheten går först. Ha en trevlig och halkfri dag!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *